5 градински устойчиви цветя и растения

Няма живо същество, което да не обича водата, а когато заговорим за растения, то значимостта на водата се удвоява. Те са съществата, които не могат да се придвижат, за да намерят нужната капка влага, а когато става дума за градината ни, то време е да се погрижим достойно за нея.

Най-добрият съвет, които градинарите дават е да посаждаме растения, цветя, треви и дървета, за които знаем как да се грижим. Вземайки под внимание капризите на цветята, избрахме да се насочим конкретно към тях.

Едно растение може да се определи като издържащо на суша, ако оцелее в период от 2 до 3 месеца без капка вода. Сред често засажданите в дворове и градини растения са:

1. Ирис – името му произхожда от гръцкият език и означава дъга. Познато е и като Перуника. Лесно се приспособява в различни условия и може да вирее еднакво добре както на скали, така и в градината, на брега по плажа и дори в саксия. Перуниките се срещат в голямо разнообразие и обичат пряка слънчева светлина и песъчлива почва. Най-често ириси могат да се видят около водни басейни.

2. Циния – това цвете обича рохкава, богата на вещества и лесно пропусклива почва. Може да се наторява с оборска тор преди засаждане, а през цялото лято обещава цветове, които да красят градината. Обича водата и издържа без никаква такава само кратък период.

3. Енчец – родината на това растение са Америка и Мексико. Притежава жълти цветове и метлици. Цъфти през лятото и главно в юли и до края на септември. На височина може да достигне до 1 м. Обича водата, но може да устои и на засушаване. Налага торене и подрязване на цветовете, след засъхването им. Привлича различни бръмбари и насекоми.

4. Мак – родината му е Северна Америка. Цветовете му красят градината от май до октомври и оранжево и жълто. Има прекрасни цветчета с венче листчета, а на височина достига до 40 см. Вирее в глинеста почва и не се нуждае от допълнително наторяване, а също издържа на засушаване. Привлича пчелички и други насекоми.

5. Лавандула – тя е от рода на ментата, а родината й е Африка, Средиземноморските места и Индия. Това растение е студено устойчиво, сухоустойчиво и светлолюбиво. Предпочита песъчливи почви и минерали в тях, както и големи пространства, за да вирее.